Header Duurzaamheid staat bij Hordijk voorop

Duurzaamheid staat bij Hordijk voorop

Duurzaamheid is hét thema waar het nu om draait. Recyclen, duurzame innovaties, circulair werken en continu de CO2-footprint verkleinen: ook bij Hordijk staat dit voorop. CEO Rik Hennink: “We zijn continu op zoek naar duurzamere alternatieven. Die ontwikkelingen in de markt volgen we op de voet.”

In 2022 bestaat Hordijk 100 jaar. Een mooi moment om terug te blikken én vooruit te kijken. We spreken met CEO Rik Hennink over het toekomstbeeld van Hordijk. Als het aan hem ligt is Hordijk nu én later internationaal toeleverancier van innovatieve verpakkingen, producent van duurzame glastuinbouwkassen en aanverwante producten in food & agri.

Mens, milieu en economie

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar we kunnen wel ambitieuze doelen stellen. Rik: “Dit heeft alles te maken met onze waarden; verbinden en duurzaamheid. En met onze missie om nieuwe, duurzame verpakkingsoplossingen te bieden aan klanten. Bij bedrijfsbeslissingen benutten we de kansen die bijdragen aan een beter milieu en optimaal welzijn van onze collega’s en de maatschappij.” Zo maakt Hordijk op dit moment haar verpakkingsoplossingen zo goed mogelijk recyclebaar. “Onze kassen maken we van hoogwaardig materiaal dat op een duurzame manier beantwoordt aan de wereldwijde groei naar verse tuinbouwproducten. En onze mensen zetten we in met aandacht voor betrokkenheid, veiligheid en hun ontwikkeling. Ook intern zoeken we de verbinding.”

“Kunststof is goed te recyclen én voorkomt veel voedselverspilling”

Life Cycle Analysis (LCA)

We moeten verduurzamen. Dat vindt Hordijk ook. En dat doen we. Juíst ook door kunststof in te zetten. “Kijkend naar de gehele Life Cycle Analysis (LCA) is een kunststof verpakking vaak een duurzamere keuze dan andere materialen of niet verpakken. Het is goed te recyclen, gaat lang mee, is gemakkelijk te vervoeren én voorkomt veel voedselverspilling. Want verpakt voedsel is langer houdbaar.” Maar dat betekent niet dat Hordijk koste wat kost vasthoudt aan kunststof. “In 1966 stapten we - na 44 jaar gebruikmaken van hout - over op thermogevormde kunststofverpakkingen. Met diezelfde vernieuwende drive gaan we de toekomst tegemoet. We staan open voor duurzame alternatieven en volgen de ontwikkelingen rondom houtpulp, karton en andere biologische materialen op de voet.”

Vooruit kijken

Nu Hordijk 100 jaar bestaat, kijken we vooruit. Met vertrouwen en energie bouwen we verder op het fundament dat we nu hebben. “Ook internationaal timmeren we verder aan de weg. Onze kassen gaan de hele wereld over. Dat neemt alleen maar toe, ook voor onze verpakkingen. We gaan de toekomst positief tegemoet. En dat doen we samen met collega’s en klanten. Dat is óók Hordijk,” sluit Rik af.

Toekomstbestendig materiaal

Bij Hordijk streven we naar circulariteit: ‘tray to tray’ is ons einddoel. Oftewel: 100% recycling van onze producten. Daarvoor timmeren we momenteel hard aan de weg.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief