Header De toekomst van kunststof: 100% circulariteit

De toekomst van kunststof: 100% circulariteit

Hordijk ziet één toekomst voor kunststof: als 100% circulair product. Waarbij het gerecyclede product niet van nieuw te onderscheiden is. Ons leidend principe is ‘tray to tray’. Zodat elke gebruikte Hordijk-saladebak weer zo’n zelfde saladebak kan worden.

Waar voedselverpakkingen twintig jaar geleden vaak werden gemaakt van polystyreen, is Hordijk bijna volledig geswitcht naar PET. En hierbij is de gerecyclede variant - het rPET - sterk in opkomst. De overgang naar rPET is een speerpunt voor ons. Hierbij kijken we verder dan het recyclen van frisdankflessen. Ons streven: al het PET in huisvuil recyclen.

MDS rPET

Hordijk werkt samen met een afvalverwerkende organisatie die uit het kunststofafval van Amsterdam en Rotterdam PET duurzaam scheidt. Zij filteren het PET-materiaal uit plastic afvalstromen en verwerken het tot een recyclaat voor o.a. Hordijk. Zo sluiten we steeds meer onze cirkel.

Om het PET in afval effectief te scheiden, gebruikt onze partner hiervoor een nieuwe methode: magnetische dichtheid scheiding (MDS). Dit geeft een meer zuivere stroom rPET dan andere technieken. Van het teruggewonnen plastic maken we hoogwaardige en voedselveilige (EFSA-goedgekeurde) verpakkingen. Deze rPET-stroom noemen we MDS rPET.

“Ons MDS rPET is gemaakt uit huisafval”

OCEAN rPET

Ons OCEAN rPET is gemaakt van zwerfafval (met name PET-flesjes) dat is verzameld uit de zee en het strand langs de Middellandse zee. Een andere partij verzamelt en sorteert het PET. Wij krijgen het als snippers binnen. We zijn de eerste partij die het inzet voor voedselveilige trays.

Terughalen en opnieuw gebruiken

We gebruiken nu veel gerecycled materiaal dat niet uit onze eigen stroom komt. Dit willen we veranderen, we streven immers naar circulariteit. Daarom werken we met een partner aan ‘watermerken’ voor onze verpakkingen. In een schaal/tray plaatsen we een unieke code. Deze code wordt bij de afvalverwerking door een detectiesysteem herkend en eruit gehaald. Dit geeft circulariteit een grote boost.

Het Schone Noorden

We zijn met verschillende partijen Het Schone Noorden gestart, een initiatief waarbij we een faciliteit realiseren waar we PET 100% kunnen recyclen: chemische recycling. Simpel gesteld: naast het versnipperen, wassen en omsmelten van rPET - de mechanische recycling - voegen we een extra stap toe. Bij chemische recycling wordt de gesmolten PET nog gefiltreerd en teruggebracht naar zijn basisvorm.

Vooruitkijken

Hordijk zet rPET op verschillende manieren in. Het materiaal kan op allerlei manieren gecombineerd worden, afhankelijk van de wensen van de klant. De recycletechnieken worden steeds beter. De markt groeit en er komen nieuwe innovaties. Hordijk volgt de ontwikkelingen op de voet en is hierin zelf trendsetter. We streven naar 100% circulariteit.

Technisch directeur Fons Groenen:
“Optimaal recyclebare kunststofverpakkingen” “Al onze kunststofverpakkingen zijn monoproducten,” zo vertelt technisch directeur Fons Groenen. “Ze zijn dus volledig van hetzelfde materiaal gemaakt.” “Dat is belangrijk voor het recyclen. Een voorbeeld: een kartonnen bakje met een kunststof coating lijkt duurzamer dan kunststof. Maar dat klopt niet, het is niet mono. Als de consument dat niet scheidt, wordt het níet opnieuw gebruikt. Daar is nog veel winst te behalen.”

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief