Header Verstegen Spices & Sauces en Hordijk: verduurzamen van de gehele keten

Verstegen Spices & Sauces en Hordijk: verduurzamen van de gehele keten

Verstegen Spices & Sauces werd opgericht in 1886 en is dus al ruim 130 jaar actief in de kruidenen specerijenbranche. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het Rotterdamse familiebedrijf. Hordijk levert al ruim 30 jaar verpakkingen aan Verstegen en is voorraadhoudend voor Verstegen.

Bastiaan Koenen, Sales Manager bij Hordijk, vertelt: “In eerste instantie ging het vooral om blaasartikelen. Later zijn we voor Verstegen ook verschillende doppen gaan ontwikkelen en produceren. En verschillende sluitingen gaan maken. Door de jaren heen werd de samenwerking steeds intensiever, waardoor we ook regelmatig onze gezamenlijke manier van werken onder de loep nemen.”

CO2-footprint verkleinen

De CO2-uitstoot van 136 jaar geschiedenis compenseren. Dat is het doel van Michel Driessen, eigenaar van Verstegen Spices & Sauces. Bastiaan vertelt: “We zoeken gezamenlijk naar mogelijkheden om te verduurzamen en onze footprint te verkleinen. Een voorbeeld daarvan is reshoring en local sourcing. Zo vond de productie van een dop eerst buiten Europa plaats en nu bij Hordijk. Daarnaast zijn wij voorraadhoudend voor Verstegen, waardoor een last minute levering geen probleem is.”

“Hierdoor beperk je het transport natuurlijk al drastisch”, vervolgt Len Warmerdam, Senior Purchaser & Packaging Technologist bij Verstegen. “Hordijk zit bij ons om de hoek. Bij geblazen flessen heeft dit al een enorme impact op onze gezamenlijke CO2-footprint. Daarnaast zorgt local sourcing er ook nog eens voor dat je letterlijk en figuurlijk dezelfde taal spreekt.”

Dit jaar is er ook een samenwerking met de Universiteit Utrecht, het Oiconomy project. Bastiaan legt uit: “Het is een methode om de werkelijke prijs van producten in de leveringsketen te bepalen: de meerprijs voor de duurzame versie van een product. Wij hebben dit gedaan met een potje witte peper. Het gaat dan om de peper, het glazen potje en de dop die we bij Hordijk maken. We kijken naar wat de negatieve en positieve bijdragen zijn en hoe we dit kunnen optimaliseren. Dat vereist ook vanuit onze kant het nodige inzicht en de juiste certificeringen helpen ons hier ook bij.”

“Local sourcing beperkt het transport drastisch”

Met elkaar durven investeren

De samenwerking tussen Hordijk en Verstegen is gebaseerd op vertrouwen en toewijding. Len vertelt: “Een samenwerking waarin je elkaar versterkt en uitdagingen aangaat waar investeringen voor nodig zijn. Binnen de keten ben je afhankelijk van elkaar op het gebied van duurzaamheid. Dit vraagt van alle partijen de nodige bereidheid.”

Bastiaan: “Sinds jaar en dag blazen we bij Hordijk kruidenshakers voor Verstegen. Op een gegeven moment hebben we gezamenlijk gekeken of een gewichtsreductie hierbij mogelijk was, zonder verlies van functionaliteit. Hierdoor beperken we namelijk het gebruik van kunststof. Daarnaast zijn we al een hele tijd bezig met de verduurzaming van ons machinepark, in samenwerking met Verstegen. Hierbij gaan we van hydraulische machines volledig over naar elektrische machines.”

Focus op circulariteit

Voor nu en in de toekomst is de belangrijkste uitdaging voor Hordijk en Verstegen: volledige circulariteit. Len legt uit: “Hierbij gaat het om kansen en ontwikkelingen spotten in de markt. Natuurlijk is er nu al veel dat we kunnen doen en waar we ook zeker mee bezig zijn. Maar de komende tijd ligt onze focus écht op circulair worden, en dat moeten we met zijn allen doen.” Bastiaan vervolgt: “Duurzaamheid komt vaak terug in de missie en visie van zowel Verstegen als Hordijk. Het zegt iets over onze samenwerking en hoe we deze inrichten. Vanuit Hordijk ligt de focus op verpakkingsmateriaal hergebruiken als volwaardige voedingsmiddelverpakking. Ik kijk ernaar uit om samen met Verstegen nog heel wat winst te behalen op het gebied van duurzaamheid.”

We doen allerlei investeringen op het gebied van duurzaamheid

Bastiaan legt uit: “We zijn bijvoorbeeld ook ISO14001 gecertificeerd met een aanvulling op CO2-reductiemanagement. Zo kunnen we doelen stellen en het draagt bij aan een transparantere en duurzame samenwerking.

Momenteel zijn we vooral op zoek naar mogelijkheden om voedingsmiddelverpakkingen een tweede leven te geven. Niet om ze te downgraden, voor een non-food oplossing maar juist zodat we ze opnieuw in kunnen zetten als volwaardige verpakkingen voor voedingsmiddelen." 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief