Header Collega in beeld: Carl Overvliet

Collega in beeld: Carl Overvliet

Carl Overvliet wordt gedreven door de wil om oplossingen te bedenken.

Tijdens het interviewen van collega Carl Overvliet kom ik er al snel achter dat deze sportieve en creatieve man niet zo zeer één speciaal vak uitoefent, maar vooral wordt gedreven door de wil om oplossingen te bedenken. Want dat is wat Carl doet, denken in oplossingen.

Na eerst een tijdje aan het kassenbouwwereldje te hebben gesnuffeld bij een bedrijf gespecialiseerd in kassenbouw, kwam deze ervaren MTS-er werktuigbouw het toen ietwat stoffige Alcomij in 1991 als calculator/ werkvoorbereider versterken. “De werkomgeving was niets in vergelijking tot wat het nu is.” zegt Carl. “Alles was grauw en vies èn het stonk naar sigarettenrook. Onder Jan Keijzer (inmiddels gepensioneerd red.) deelde ik het kantoor met Arie Pronk. Deze man op leeftijd bekeek de wereld vanuit een heel ander perspectief wat, i.v.m. mijn iets modernere gedachten, zo nu en dan leidde tot vermakelijke discussies ten aanzien van toen nog moeilijk bespreekbare onderwerpen zoals abortus, euthanasie etc.” aldus Carl. “Maar altijd wel met veel respect voor elkaar hoor!” voegt hij toe.

Door de jaren heen veranderde Alcomij en daarmee ook de rol van Carl binnen het bedrijf. Van productontwikkeling, kwaliteitsengineer tot inmiddels een veelzijdige job waarbij het vooral draait om het zoeken naar de juiste oplossing. Want dat is waar Carl zijn hart ligt. “Al in mijn tijd bij een kassenbouwer kwam ik er erachter dat de administratieve kant van mijn rol als calculator mij niet lekker lag. Ik werd veel blijer van het uitwerken van een project en het daadwerkelijk zien bouwen ervan. Immers, juist in dat laatste traject van een project leer je veel en ervaar je wat wel goed is en wat niet. Je gaat eens kijken, inventariseert een probleem en probeert het in samenwerking met de klant op te lossen. Dat is waar voor mij de uitdaging zit.” aldus Carl.

Na een uitstapje van drie jaar in de succesvolle rol van productieleider (Alcomij) voor het veilingkarren-project van Royal Flora Holland in Naaldwijk van Alcomij, is Carl alweer enige tijd terug aan de Hagemanstraat. De plek waar hij zich echt thuis voelt in de rol als bedenker en oplosser. “Of er nu een klacht bij een klant is of een nieuw product intensief getest moet worden, alles komt langs mij,” vertelt Carl. “Ik pak de klacht op en werk samen met de klant, engineering en verkoop aan de best passende oplossing. En wanneer het een nieuw product betreft, werk ik graag samen met mijn R&D-collega’s aan het best mogelijke.” vervolgt Carl.

Alcomij is inmiddels een hightech productiebedrijf waar zowel staal als aluminium met de meest moderne middelen worden verwerkt tot slimme wereldse oplossingen voor de glastuinbouw. Hoe fantastisch is het dan om voor zo’n bedrijf te mogen/ kunnen werken? Carl lacht: “Laat ik vooropstellen dat ik op mijn manier vooral trots ben op het feit dat Alcomij onderdeel uitmaakt van een heel bijzonder internationaal en typisch Westlands wereldje, de kassenbouw. Of er nu een kas in de ‘out back’ van Australië staat of een kas wordt gebouwd in de woestijn van Arizona, als je aan komt lopen zegt er altijd wel iemand “MÔH!” en voelt het net alsof je thuis in het Westland bent. Dat is toch geweldig!” zegt Carl stralend. “Zeker als je daarbij optelt dat Alcomij op alle vlakken is uitgegroeid tot een pracht bedrijf waar het na 29 jaar nog steeds geweldig is om te werken.” vervolgt hij. “Als je het vertrouwen van directie en collega’s krijgt om je werk te doen zoals jij erin gelooft en samen de wil hebt om te werken aan wat op dat moment het beste is, heb je mijn meest belangrijke drijfveren te pakken. Zonder die twee ingrediënten, zou ik het plezier in mijn werk bij Alcomij verliezen.”

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief