Header CO2 reductie management

CO2 reductie management

Hordijk ziet één toekomst voor kunststof: als 100% circulair product. Waarbij het gerecyclede product niet van nieuw te onderscheiden is. Ons leidend principe is ‘tray to tray’. Zodat elke gebruikte Hordijk-saladebak weer zo’n zelfde saladebak kan worden.

Afgelopen november 2021 behaalden we opnieuw een goed resultaat voor de externe audit ISO9001/14001 en CO2-reductiemanagement door DNV. Dat zij ons een voorbeeld vinden betekent onder meer dat andere bedrijven bij ons terechtkunnen met vragen over hun CO2-reductiemanagement.

Dematerialisatie en recycling

Een manier waarop we bij Hordijk veel CO2-uitstoot besparen is door dematerialisatie. We kijken heel kritisch naar ons productenpakket. Kunnen we producten lichter maken, zonder dat ze hun functionaliteit verliezen? Ook maken we veel gebruik van gerecycled materiaal. Voorbeeld van een nieuwe lijn van gerecycled PET is OCEAN rPET.

Een ander mooi voorbeeld is onze samenwerking met een Amsterdams afvalverwerkingsbedrijf. Zij recyclen plastic huisafval tot een korrel (MDS rPET). En in onze fabriek in Zaandam verwerken wij die korrels vervolgens in een nieuw voedselveilig product. Super lokaal, wat ook gunstig is voor de CO2-uitstoot, want we hoeven het recyclebare materiaal niet ver te vervoeren.

Duurzaam met energie

Duurzaam omgaan met energie staat voor Hordijk centraal bij alles wat we doen. We wekken zelf zonne-energie op. Ook vervangen we conventionele machines door volledig elektrisch gedreven exemplaren en schaffen we steeds meer energiebesparende compressoren aan. Zo gebruiken we steeds minder fossiele brandstoffen.

“Kunststof verpakkingen verrassend vaak een gunstige footprint”

Life Cycle Analysis

Voor Hordijk hangt het CO2-reductiemanagement nauw samen met een nauwkeurige Life Cycle Analysis (LCA): de analyse van CO2-uitstoot bezien over de levenscyclus van een product. Als je kijkt naar de gehele keten blijkt namelijk dat kunststof verpakkingen verrassend vaak een gunstigere footprint achterlaten dan andere soorten verpakking (of géén verpakking). Hiernaar wordt volop onderzoek gedaan.

Een voorsprong op de toekomst

Bij Hordijk zijn we ons ervan bewust dat bedrijven de komende jaren hun CO2-uitstoot steeds verder moeten terugbrengen. We zijn dan ook groot voorstander van de Green Deal. We geloven dat CO2-reductiemanagement hierin cruciaal is. Omdat wij dit al goed op orde hebben, nemen we daarmee een mooie voorsprong in de markt.

Over de DNV-audit

De certificerende instelling DNV is onafhankelijk expert in risicomanagement en kwaliteitszorg. ISO14001 is een certificering voor milieumanagementsystemen, net als de audit voor CO2-reductiemanagement. Bij de audit door DNV wordt niet alleen gekeken naar de CO2-uitstoot bij het productieproces. De hele Life Cycle Analysis (LCA) van een product wordt geanalyseerd: van grondstofwinning tot afvalverwerking. Zo worden bijvoorbeeld gecontroleerd:

  • De effecten van energie- en materiaalverbruik op het milieu.
  • De emissies naar lucht, water en bodem.

Kwaliteitsmanager Govert van Bodegom:
“Erkenning DNV is extra stimulans. Dat we het CO2-reductiemanagementcertificaat met glans hebben behaald, is een mooi compliment voor alle collega’s”, reageert kwaliteitsmanager Govert van Bodegom.

Govert: “Deze manier van bedrijfsvoering is voor ons heel normaal. Duurzaamheid is onze belangrijkste kernwaarde. Toch is het fijn om van een externe instelling deze bevestiging te krijgen. Het is een extra stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg.”

Gerelateerd

Duurzame innovaties en continu de CO2-footprint verkleinen. Dit staat bij Hordijk voorop, óók in ons productieproces. In juni 2020 namen we onze nieuwe thermovormfabriek in Zaandam in gebruik. Ultramodern en zeer duurzaam.
22
jun
Hordijk EPS Verpakkingen en Isolatieproducten in Delft stapt over van stoom op elektriciteit om EPS (piepschuim) te maken. Een revolutionaire techniek die de CO2-uitstoot extreem verlaagt. Deze innovatie helpt Hordijk om EPS-materiaal duurzamer te verwerken.
23
jun
Reshoring lijkt voor afnemers steeds meer een manier om de leveringsbetrouwbaarheid van hun verpakkingen en andere inkoopartikelen te verhogen. Hordijk Spuitgiet Verpakkingen ziet de vraag vanuit die hoek sterk toenemen.
08
mrt
Hordijk Verpakkingen ondertekende, samen met andere bedrijven, het Plastic Pact. Een ambitieovereenkomst tussen de overheid en het bedrijfsleven om 20% minder plastic in 2025 te produceren. Voor ons een extra motivatie om innovaties door te voeren in onze verpakkingen.
22
jun

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief