Header Revolutie in de EPS-productie: elektrificatie werkt schoner, slimmer en zuiniger

Revolutie in de EPS-productie: elektrificatie werkt schoner, slimmer en zuiniger

Hordijk EPS Verpakkingen en Isolatieproducten in Delft stapt over van stoom op elektriciteit om EPS (piepschuim) te maken. Een revolutionaire techniek die de CO2-uitstoot extreem verlaagt. Deze innovatie helpt Hordijk om EPS-materiaal duurzamer te verwerken.

Elektrificatie van het productieproces biedt veel duurzame voordelen. Het voornaamste is dat er géén stoom meer wordt gebruikt bij het produceren van EPS. Er ontstaat dus ook geen vervuild condensaat (afgekoeld stoom) dat gefilterd moet worden. De nieuwe techniek werkt op elektriciteit en heeft geen gas nodig. Dit zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot. Eén elektrische machine bespaart 427 ton CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 57 gezinnen.

“Eén nieuwe machine bespaart al 427 ton CO2 per jaar”

Gerecycled materiaal

Een ander voordeel is dat een elektrische machine gerecycled materiaal goed verwerkt. Er kan dus meer hergebruikt worden en er is minder nieuw materiaal nodig. Dat is óók gunstig voor de CO2-uitstoot. Én draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de overheid: in 2030 moet 50% van alle grondstoffen afkomstig zijn van gerecycled materiaal.

Verbeterde producteigenschappen

Daarnaast stelt elektrificatie van het productieproces ons in staat om producteigenschappen te verbeteren. Door onze producten bijvoorbeeld dunner te maken, besparen we materiaal, terwijl we dezelfde kwaliteit behouden. We beginnen in feite opnieuw met het ontwikkelproces van onze producten. Uiteraard in overleg met de klant.

Blik op de toekomst

Elektrische machines bieden de EPS-productie door Hordijk een gunstig perspectief voor de toekomst. Onze klanten nemen nog duurzamere producten bij ons af - en Hordijk is in staat om nieuwe markten aan te boren. Door alternatieve grondstoffen te verwerken, kunnen we dit nog verder gaan uitbreiden. Zo loopt er onderzoek binnen Hordijk naar de productie van nieuwe, biologisch afbreekbare materialen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief